Пловдивски футболСпорт

Стоичков: На Олимпиадата си казах „Това е България!“

Легендата на българския футбол Христо Стоичков даде обширно интервю пред bTV, в което говори за изминалата спортна 2021 година, която ни донесе много поводи за гордост и призна какви са целите му през новата 2022 година.

„Най-щастливите моменти ги изживях на олимпийските игри. Да видиш нашите красиви момичета със златния медал – няма по-хубав момент! В гимнастиката. Стойка Кръстева. Ивет (Горанова). Това младо момиче как се бие! Аз им казах: „Това е България. Малка България, но Златни момичета и момчета!“. Олимпиадата е върхът на кариерата на всеки един спортист. Изживях я с много радост. Знаех, че могат! Много пъти имах възможност да разговарям с Илиана Раева. Винаги съм ги подкрепял нашите спортисти, но с нея поддържах връзка. Тя ме увери, че са подготвени този ансамбъл и го показаха. Макар че рускините много взеха да протестират, особено тяхната президентка (б.а. – Ирина Винер), която вече премина всички граници. Нашите момичета бяха великолепни, прекрасни. Нямам думи“, сподели Христо Стоичков дни преди изтичането на 2021 г.

Той не пропускаше да отправи своите пожелания за успех и поздрави не само към българските спортисти на Игрите в Токио! Стоичков се превърна в талисман на женския национален тим по волейбол, който през 2021 г. спечели турнира „Златна лига“.

„Като спортист съм го изживял – да стъпиш на най-големия връх, и когато ги видях със сълзи в очите, това беше за мен моментът! За всички наши медалисти. Много често казваме, че е лесно да спечелиш медал, но има много труд. За мен е много важно да подкрепиш един спортист. Аз съм минал по този път и знам какво е в трудните моменти да бъдеш подкрепен от треньора, от публиката, от твоите колеги. Затова на всички наши спортисти винаги им пращах пожелания. Защото вярвам. Винаги съм вярвал, че можем да прескочим нашите възможности. Успях във футбола, преди мен са успявали много повече големи спортисти – в борбата, в бокса, в гребането, в леката атлетика, в гимнастиката. Всички спортисти заслужават голямо „Благодаря!“ от мен и моето семейство. Изпълниха ми душата. Гордея се с всички тях!“, заяви той.

Стоичков е убеден, че българският спорт има нужда от подкрепа.

„Мисля, че ние сме се доказали като спортна нация. Воювали сме срещу Русия, срещу Америка, срещу Китай, за да покажем, че срещу тези големи държави можем. За нас преди години Испания, Франция, Германия, Турция, Гърция… бяха топъл хляб, учихме ги на тези спортове. Времената се менят и се радвам на тези млади момичета и момчета, които тепърва завръщат нашето самочувствие в света. Малко хора знаят какво е да си световен, европейски, олимпийски. Когато кажат „Той е най-добрият“… Да, но зад гърба има много седмици, часове, дни, месеци, години с този труд, за да го постигнеш този успех. Аз съм минал по този път и знам какво е. Нека всички, които можем да помогнем на младия спортист – дали ще бъде сега Министерството на спорта, федерациите, дружествата, нека тези деца не се лишават, да им се даде път, да им се отвори вратата. Мисля, че нито един от младото поколение, които станаха медалисти, ще кажат „Аз съм си изпълнил задачата, станах олимпийски шампион, станах европейски или световен и се отказвам“. Не, не! Оттук нататък ти предстои!“, убеден е Стоичков.

Той заяви, че именно спортът в училище възпитава характер и, ако той се превърне в приоритет, успехите няма да закъснеят.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button